Sz.a.r. - 2014
HungarySzabadszállás/Vásártér
Nem hittem volna, hogy adódik olyan szabad hétvége a nyár kellős közepén, amikor ráérek elnézni a szabadszállási SZ.A.R. fesztiválra. Egyáltalán nem volt tervben, végül odakeveredtem. Sokat dobott a dolgon, hogy Tanárúrék is bevállalták ezt a nem túl nagy történetet. Nekik Dabasról, nekem Ceglédről nem volt egy nagy út. Bár nekem megnehezítette az indulást egy kiadós vihar, ami éppen keresztül hasított Cegléden. Fél óráig kellett várnom, mire be tudtam ülni az autóba, mivel a járdán és a kerépárúton áll a víz. Végül mezitláb átsétáltam a “folyón”, remélve, hogy a várost elhagyva nem lesz ilyen keserves a helyzet.
Minden jó, ha SZ.A.R. a vége...

Igazam lett, mert Szabadszállásra érve teljesen kitisztult az ég. A fesztivált nem volt nehéz megtalálni, pár kanyar után pont a parkolónál találtam magamat, ami kb 5 veszteglő járműből tevődött össze. Tamásék foglalták a helyet :). Mivel pár fröccs elfogyasztása javallot a bemenet előtt, ezért leültünk a kerítés elé, nézelődni, ami olyan jól alakult, hogy ezzel együtt a koncerteket is láthattuk. Így meg aztán végképp nem volt sietős. Végül éjfél körül kezdett a Jack, ígyhát benéztük. Az 1.800 Ft-os 3 napos bérlet megvásárlása után végre a fesztiválon:) Pár lépés és ismét majdnem a kocsinál álltunk csak most a kerítésen belül.



Másnap, péntek reggel 9-kor természetesen 40 fok az autóban, ígyhát lépjünk be a városba pár üveg borért. Sétáltunk vagy 130 métert, inkább üljünk be az Zöld Ász étterem-kocsmába meginni egy hideg sört. Utána végre elértük a boltot, ahol 9 üveg fehérborral felszerelkezve, egy helyi családdal visszavitettük magunkat az autóhoz lepakolni a szeszt, majd visszasétáltunk a közeli kocsmába. Pár sör vagy fröccs után engedélyt és áramot kaptunk a magnózáshoz. Az esti Akela koncertet félig a földön fekve néztem-aludtam végig. A képek alapján voltam még a Subliminal Merger és a Limbless koncerten is. Jó volt? :)

Szombat reggel már célirányosabb volt . Először bolt, majd egy másik kiülős kocsma, ahol kiderült, Csigát megverték előző este. Biztos kedvesre itta magát, helyi kemény arcnak érezhette magát :). Pár óra után visszaséláltunk a Zöld Ászba, ahol a pincér gyerek jelezte, ma nem magnózhatunk, mivel előző este valamelyikünk szétverte a mosdót. Remek! Azért mert páran ültünk egy asztalnál, majd egy ismeretlen fesztiválozó baromarc szétveri a mellékhelyiséget, tuti a mi társaságunkból valaki. Jeleztük, hogy ez kizárt, mi nem vagyunk ilyen nyomorékok, szeretnénk ismét áramot kérni és magnózni. Eleinte ellenezte a dolgot, mert a főnöke nem engedélyezi, amit maga a pincér se értett, mert elvileg az előző esti bevétel rekordokat döntögetett. Egy órás várakozás után ismét megkaptuk az engedélyt, szóltak is a grindcore-deathcore muzsikák. Innen is köszönet a Zöld Ásznak a remek és türelmes kiszolgálásért. ) Idővel Tity is megérkezett Ceglédről, apukája eltaxizta hozzánk. Köszönjünk Feribá!



Délután 6-ra visszanéztünk a fesztiválra, mert kezdett a Sleepless. Lehet sokat mondok, de voltunk vagy 25-en a koncerten. Játszhattak vagy fél órát, ami után ismét kiültünk az autóhoz, ahol pár cigánygyerek hülyéskedett. Majd jött egy idősebb bácsi, akit valamiért a szervezők el is zavartak, nekem nem volt vele gondom:) Valamelyik srác kocsijából előkerült egy CRT monitor, amit a helyi kölyköknek adományozott, akik pár perccel később 8-10 lépésnyire próbáltak eladni. Jack Levinek ezúton is küldeném az 56-os számot:)



Idén több helyről is hallottam panaszt a sör minőségére.. én nem nagyon foglalkoztam vele, csak ittam. Meg is kaptam érte a kiérdemelt másnaposságomat, de nem a megszokott ágyban forgolódás, hanem bemerevedett és elfehéredett kézfejek. Ekkor kicsit megijedtem, mi történik velem? Az alvás végül segített.

SZ.A.R. fesztiváltól senki se várjon nagy megfejtéseket. Egy baráti összejövetelhez hasonlítanám, ahol nem kell kapkodni, hogy odaérj a koncertekre, mert alapból ott van az orrod előtt.

Ha a környéken lakik az ember és van egy szabad hétvégéje, mindenképpen érdemes benézni… akár még CRT monitort is vehet:)

András Barth | 30 jul 2014

Flyer:

Photos about the event »