Brutal Assault - 2014
Czech RepublicJaroměř/Josefov
Nem voltunk időhöz kötve, ezért már hétfőn délután elindultunk Pápáról. Elugrottunka környékbeli Somlói borvidékre az egyik pincészettől 10 liter száraz fehéret vásárolni. Ezt követően nekivágtunk a 400 km-es távnak.

A szlovák autópályán 20 km-t se haladtunk, Pozsonynál totálisan beállt a forgalom, ezért lehajtottunk a városba. Próbáltunk irányba maradni, de a GPS mindenáron vissza akart vinni oda, ahol lejöttünk. Mentünk egy szép nagy kört, városnézés megvolt. Végül merőlegesen hajtottunk át az autópálya felett, így már jók leszünk. Kb 500 méter után Ausztriába találtuk magunkat. Nem gondoltam volna, hogy ilyen közel van a határ, ha tudom alapból erre fordulok.



Igazából nem volt sietős az dolog, de azért jó lenne még este becsekkolni a pardubicei szállásra. Próbáltuk hívni a booking.com ügyfélszolgálatát, nem vették fel. Végül beletörödtünk, megint autóban alvás lesz a vége, a szálláspénzt meg bukjuk (bár nem kellett előre fizetni). Beleszaladtunk pár kisebb napsütéses viharba, melynek következményeképp szivárványok tarkították az eget. Az oszrták oldal kb 70 km, amit alapból 1 óra alatt megjárhat az ember, de több helyen is beleszaladtunk egy értelmetlen dologba, miszerint az adott falu elején a terelőút kivitt a településről, majd a falu végén vissza. Gondolom a helyi lakosok behajthattak. Így két óráig kavarogtunk Ausztriába, viszont a tanulság: teljesen felesleges 10 EUR-ért szlovák autópálya matricát vásárolni, mivel km-re számolva kb ugyanannyi, időbe kb fél óra helyett 1 óra (tehát 2 x 30 perc – mivel oda-visszaút - alatt spórolhat az ember kb 3000 ft-ot).



Pardubice melletti szállásunkra érve örömmel konstatáltuk, a helyen étterem is üzemel, páran még kint söröztek. A felszolgáló lány tökéletesen beszélt angolul (mint kiderült 5 évig doglozott az USA-ban). Simán megkaptuk a lefoglalt szobánkat. Nem hittünk a szemünknek… 25 EUR-ért majdnem egy első osztályú lakrészt kaptunk. Ennek örömére lenéztük a restaurant-ba cseh sört inni. 2 korsó Pilsner Urquel 2,50 EUR. Tity visszakérdezett, hogy darabja? Természetesen a kettő. Érdekes reflex nálunk, ha külföldre utazunk a 4 EUR alatti söröket olcsónak tartjuk, pedig az 1,25 EUR / korsó idehaza is egy átlagárnak számít, de mégis örültünk, hogy csak ennyibe kerül:)



Másnap havi rutinellenőrzés: megnéztem az olaj- és a vízszintet az autóban. Mindkettő elég rosszul állt, hát remek:) Nem lett volna egyszerűbb előző nap, indulás előtt… dehogy:) De akkora szerencsénk volt, hogy kb 1 km után belefutottunk egy autóalkatrész boltba, ahol 2 L olajért és 1 L vízért otthagytunk kb 300 cseh koronát. Azért jó látni, hogy itt sincsenek elszállva az árak. Ezért jó hétköznap munkaidőben utazni, olcsóbban megússza az embert, mintha egy autópálya menti benzinkúton kellett volna ilyan dolgokat vásárolni.

A fesztivál helyszínre, Jaromer óvárosi részén található Pevnost Josefov erőhöz kedden délután 1 fele érkeztünk. Pár metálos ember lézengett a környéken, a helyi étel-ital árusak még csak pakoltak ki az utcára, nagy nyüzsgés szerencsére nem volt. A tervezett helyen parkoltunk és sátraztunk, majd beültünk az egyik kedvenc kocsmánkba, ahol minden évbe megisszuk első söreinket. Próbáltunk jegyet venni ismerősöknek, de sajnos pár órát várni kellett, mire valaki odajött hozzánk bármit is eladni. Végül éjfél fele beültünk az egyik hangulatos kocsmába, ahol egy falon lógó Smart TV-n youtube-on lehetett zenéket kérni. Az ember odament a pulton árválkodó wireless egérhez és berakott amit akart. Szerencsére minden kocsmalátogató betartotta azt az iratlan szabályt, hogy más által kért zenét nem veszünk ki. A dolog meglepően jól működött az egész fesztivál ideje alatt. Utolsó nap már odajöttek hozzám számot kérni, bár hiába mondtam, hogy nem vagyok DJ, de csak nem hagytak békén. Hát jó! Volt mikor Backstreet Boys kaptak hálám jeléül:) Mindenesetre ez az italkimérő nagyott dobott a hangulatunkon. Igaz az autóinknál is hallgattunk zenét, de jó volt benézni ide is pár szám erejéig a fesztiválra menet közben.



Sikerült minden ismerősömnek jegyet szerezni, de addig variáltam a bérletekkel, hogy a sajátomat is eladtam, így végül nekem nem volt jegyem. 80 EUR-ért meg nem veszek kasszába, ezért csütörtök este a többiek bementek szórakozni, én meg kint ragadtam (meg kellett várnom a péntek reggelt, amikor 30 EUR-ért kaptam végül egy karszalagot, egy estéért nem akartam fizetni 50 EUR-t, miközben kint is állt a bál. Például a youtube-os kocsmába a pultos jól nyomta: sörcsapolós kezében ott égett a joint, közbe még bele is szívott… mire megkaptam az italomat, talán én is betéptem, mert a kocsmából kijövet a semmin röhögtem vagy 5 percig. Miközben egy Alfonz nevű kutyával barátkoztam, megjelent Tity, így elmentünk steaket vacsorázni. Annyira ízlett, hogy két harapás közben kijött a híd a számból, a két éves fogragasztás pont egy fesztivál közepén enged el. Remek! Óvatosan visszaraktam, talán az volt a szerencsém, hogy nem a felső esett ki, így könnyebben a helyén maradt.

Péntek reggel 9-kor végre a kezemen a belépő. Itt vagyok a fesztiválon 3 napja és még egy percet sem voltam bent, így pár zenekar kimaradt: Modern Day Babylon, Iwrestledabearonce, Texas In July, Misery Index, Bring Me The Horizon, Children Of Bodom, Architects, Strife, Brutality Will Prevail… de mégsem érzeztem hiányukat. Jól el lehet lenni a kinti kocsmákban is:) Ami néha annyira jól sikerült, hogy pénteken is beleszaladtam rendesen. Délután 6 óra után 6 perccel be kellett feküdnöm a sátorba aludni egy-két órát. 20:06-ra állítottam az ébresztőt, fel is keltem időben, de Tity csak nem jött értem vissza:) Mivel így emlékszem az időpontokra, nem is voltam annyira berúgva, inkább csak fáradt. Ezen a napon csak egy Fleshgod Apocalypse koncertre jutottam el, abból is kb 10 percet ha láttam, mivel Tity a koncert kezdéskor kiborította a sörömet, mehettünk vissza újat venni a sörsátorba, de akkor már üljün le pihenni.:)



Ezek után jó lenne komolyabban venni a szombati napot. Fel is keltünk időben, 10:30-kor kezdett a cseh Spasm. A dagadék énekes egy szál neonzöld fecske fürdőruhába és egy fehér pénisz maszkkal a fején állt ki a színpadra. Ez a megjelenés tökéletesen passzolt az általuk előadott grindcorehoz. Még egy összekötözött kezű guminőt is dobáltak jobbra-balra.

A koncert után körbesétáltunk a fesztiválon: idén megnyitották az erőd bizonyos részeit, ahol egy festőművész kiállítását nézhette meg az ember, vagy éppen ihatott egy sört az egyik kocsában. Ezen keresztül haladva átértünk egy hátsó füves részre, ahol körbe mindenféle ruha és cd árusok. Középen szintén az erőd belsejében volt a mozi, ahol éppen egy bálnamentő csapatról adtak filmet. A nézőtér Kb 200 db autóülséből volt kialakítva. A másik oldalon mindenféle hangszereket lehetett kipróbálni. A zöld terület végén a sátorszínpad, ahol egy koncertet sem láttunk, este már nehézkesebb elsétálni eddig.



17:25-kor kezdett az August Burns Red, amit talán a legjobban vártam ezen a fesztiválon. Nem is csalódtam bennük, az énekes egy igaz frontember: szó szerint levezényelte az egész koncertet, olyan szinten, hogy a végére total átázott a polója. Még pacsizni lejött a közönséggel. Nem vagyok híve a zenészekkel való fotózkodásnak, de vele összeálltam egy kép erejéig. Ő megérdemelte:)



Néha belefutottunk random S betűs zenekarokba, mint pl: Severe Torture, Sabaton, Satyricon de inkább kinéztünk az autóhoz rendes zenét hallgatni. Este visszanéztünk a fesztiválra elszórni utolsó kuponjainkat, nem volt könnyű elzabálni-elsörözni az egészet.



Vasárnap délelőtt 10 körül hazaindultunk, direkt nem a főúton, nehogy belefussunk egy szondáztatásba. Nem mintha részegen vezettem volna, de egy ilyen 5 nap után tuti nem tudnék 0.0-t produkálni . Meglepetésre ezen a kivezető úton is vesztegelt két rendőr, ki is szedték az előttünk haladó cseh skodát. Hazafele megállunk ismét Pardubice mellett ugyanazon szálláshelyen, ahol mivel nem volt előre foglalásunk, ránk akartak sózni egy 40 eurós lakosztályt, ahol még áram se volt a konnektorba. Ezért átkértük magunkat egy 25 eurós szobába (érdekes, van olcsóbb szobájuk ha arról van szó). Este leugrottunk vacsorázni és meginni egy utolsó cseh sört. Nem volt elég az öt nap fesztiválozás:)

Hétfőn végül elindulunk haza. Az egyik benzinkúton próbáltuk elkölteni maradék cseh koronáinkat. Csoki helyett Pat & Mat sorsjegyet vettem, amivel nyertünk 100 CZK-t, úgyhogy mehettünk vissza vásárolni :)



Brutal Assault kötelező dátum a fesztivál naptáramban...
Az idei móka még jobban rászolgált erre!

András Barth | 18 aug 2014

Flyer:

Photos about the event »